Aarhus Universitets segl

Netværk

Center for Museologi er et åbent center, der samarbejder med mange forskellige institutioner og organisationer. Vi indgår i det tværfaglige forskningsprogram HISTAC.

Andre af vores samarbejder er formaliseret i netværksdannelser. Her indgår vi i CultureSustain, Dansk Center for Museumsforskning og Husmuseumsnetværket. Derudover samarbejder vi med relevante danske og udenlandske branchefællesskaber som fx Foreningen Intrface, Organisationen af Danske Museer (ODM), ICOM – International Council of Museums og Museumsformidlere i Danmark (MID).

Forskningsprogrammet HISTAC

Medlemmer af Center for Museologi deltager som aktive medlemmer af forskningsprogrammet Historiske Studier af Kunst, Litteratur og Kultur (Historical Studies of Arts and Culture (HISTAC).

Forskningsprogrammet har deltagere fra de æstetiske fag på ARTS på Aarhus Universitet. I fællesskab og gennem tværfagligt samarbejde undersøges det historiske i en række æstetiske og kulturelle praksisser som kunst, litteratur, teater, musik, museologi, kulturarv mm.

HISTAC har til formål at understøtte, udvikle og synliggøre historisk og historiografisk forskning med særligt fokus på de tværfaglige, interæstetiske og komparative perspektiver. Gennem det historiske fokus ønsker HISTAC at skabe faglige synergieffekter mellem forskellige historiske studier af kunstarter og kulturer, studier af historiografiske problemstillinger, samt materialitets- og mentalhistorie, kunstinstitutionel, politisk historie mv. Et af formålene er at udvikle outreach dimensionen af historiske studier. 

CultureSustain

er et DFF eksplorativt netværk i perioden 2022-2025. Formålet med det skandinaviske museumsforskningsnetværk er at samle teoridrevne og praksisbaserede forskningsmiljøer i Danmark, Norge og Sverige for i fællesskab at udveksle erfaringer og viden om, hvordan danske, norske og svenske museer i form af indsamling og formidling spiller en vigtig rolle for et samfunds kulturelle bæredygtighed.

Kulturel bæredygtighed supplerer de tre klassiske søjler (økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed) med en fjerde dimension. Begrebet er på ingen måde entydigt, men kan bl.a. opfattes som det kit, der binder de øvrige forståelser sammen. Det er desuden begrænset, hvad der findes af empiriske museumsstudier i kulturel bæredygtighed, og der findes slet ingen af skandinaviske museer.

Det er derfor et mål med netværket at kvalificere begrebet kulturel bæredygtighed ud fra forskellige fagligheder på tværs af universiteter og museer, og undersøge, hvilken betydning museernes kerneopgaver har for kulturel bæredygtighed i de tre lande, og hvorvidt begrebet teoretisk og metodisk kan fungere som et kulturpolitisk målbar parameter for museernes opgaveløsninger.

Dansk Center for Museumsforskning

Dansk Center for Museumsforskning er et center uden mure for danske universiteter og højere læreanstalter. Det består af centrale institutter, som bedriver museumsforskning.

Professor Ane Hejlskov Larsen fra Center for Museologi sidder i centrets styregruppe og har været medarrangør af flere seminarer, senest om ICOMs museumsdefinition fra 2022, der blev afholdt på SDU i 2023.

Læs mere om Dansk Center for Museumsforskning 

Husmuseumsnetværket

Center for Museologi indgår i et netværkssamarbejde med Husmuseumsnetværket. Her mødes forskere og museumsprofesionnelle om husmuseer. Ane Hejlskov fra Center for Museologi er med i styregruppen for Husmuseumnetværket.

Husmuseumnetværket hører under Organisationen Danske Museer. Af netværkets hjemmeside fremgår det at: ”En række danske museer har en fortid som boliger. At bevare og fremvise hjem og interiører giver helt særlige udfordringer – og muligheder. Netværk for husmuseer samler institutioner, forskere og andre interessenter til vidensdeling".

Center for 1800-talsstudier

Forskningscentret sætter fokus på 1800-tallet og styrker den tværfaglige udforskning af århundredet via temaer som demokratisering, identitet, frihed, folk, monarki, nationalstat, social mobilisering, teknologi, globalisering, historiebrug, politiske ideologier m.m.

Centrets tilknyttede forskere formidler en forståelse af nutidens samfundsmæssige og kulturelle konfliktzoner gennem en fornyet indsigt i datidens kunst, litteratur, kultur, religion og politik.

Forskningscentret blev etableret i 2016. Centret faciliterer to netværk: Dansk 1800-tals forskningsnetværk og Nordisk 1800-tals forskningsnetværk. Centret indgår desuden i samarbejder med internationale centre for 1800-talsstudier.