Forskningsenheden beskæftiger sig med fortid og nutid inden for arkitektur, design og bykultur med fokus på historien og teorien om det 20. århundredes arkitektur og byen.
Der lægges vægt på arkitektur og rumlig design som kreativ praksis samt et socialt og kulturelt fænomen.
Det Strategiske Museum eller Strategisk Kulturel Kommunikation. Forskningsgruppen fokuserer på strategisk kommunikation for museer og andre kulturinstitutioner. Indenfor kulturverdenen tales der meget om formidling men mindre om den kommunikation, som formidlingen er et udtryk for. Derfor vil vi med cases og teori undersøge, hvordan kulturelle organisationer understøttes i at anvende kommunikation som et strategisk værktøj internt såvel som i samarbejder med og over for eksterne stakeholdere.
Denne gruppe tager afsæt i problematikker, der knytter sig til, at den digitale teknologi på mange planer har påvirket museernes arbejde med og oplevelsen af kunstsamlinger og kunstgenstande de seneste årtier.
Gruppen er dannet på baggrund af forskningsprojektet Digital kunsthistorie (2019-2022), som foregik i et samarbejde med Statens Museum for Kunst. Projektet er finansieret af Ny Carlsbergfondet og Danmarks Frie Forskningsfond.
Forskningsenheden beskæftiger sig med lærende partnerskaber mellem kulturinstitutioner og uddannelsesinstitutioner med fokus på teori og metoder, som gør det muligt at undersøge og analysere den læring og praksis, som opstår i grænsefladen mellem de to typer af institutioner. Dette projekt relaterer sig til foreningen Intrface: https://intrface.dk
Her arbejdes der bl.a. på STEAM-projektet, hvor ni gymnasier og syv museer i Region Midtjylland deltager i udviklingsprojektet STEAM på museer (2023-2025). Læs mere om STEAM-projektet her: https://intrface.dk/om-intrface/steam/
Koordinator: Sally Thorhauge
Gertrud Latif Knudsen: Kunstmuseet som platform for lokale og sociale fællesskaber.
Støttet af Ny Carlsbergfondet.
Kasper Lægring: Indlevelse i genremaleriet. En sammenligning af genremaleri i dansk og hollandsk guldalder.
Støttet af Ny Carlsbergfondet.
Mia Falch Yates: Kunstneratelieret i lyd og rum.
Projektet er støttet af Ny Carlsbergfondet.
Anne Margrethe Provst: Formidlingsmetodens betydning for tiltrækning og relevans for brugergrupper med henblik på afklaring af udstillingsprincipper på det nye Vildmosemuseum.
Påbegyndt 2023. Projekt i samarbejde med Museum for Forsyning og Bæredygtighed.
Christine Tommerup: Samleren Rodin
Rodin-samlingen på Glyptoteket er enestående. Med hele 39 værker demonstrerer den et utroligt spænd af materialer, og næsten alle værkerne er skabt i Rodins levetid – bestilt af Carl Jacobsen direkte hos kunstneren selv. Carl Jacobsen og Auguste Rodin delte en passion for antikken og for at samle. Ph.d.-projektet Samleren Rodin ved Christine Tommerup ser nærmere på Rodins fascination af antikken ved at forske i hans egen private samling af antikke græsk-romerske objekter og genstande fra Ægypten, Japan, Kina, Sydamerika, Mellemøsten og Indien. Forskningsprojektet vil øge forståelsen af, hvordan Rodin brugte antikken i sine værker.
Projektet er støttet af Ny Carlsbergfondet og er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Glyptoteket.
Julie Lejsgaard Christensen: Antikken i det 21.årh. – hvordan?
Phd. projektet undersøger, hvordan antikhistorie og klassiskarkæologiske museumssamlinger kan reaktualiseres som inkluderende og relevante rum for et moderne og mangfoldigt museumspublikum. Projektets case study udgøres af Ny Carlsberg Glyptotek og museets klassiskarkæologiske samling, og herigennem produceres empiriske undersøgelser af museumspraksis og brugeroplevelser i museets udstilling. Projektets ambition er at afprøve nye praksisformer for antikmuseer, hvor diversitet, inklusion og involvering er centrale parametre i præsentation af samlinger og emnefelter, såvel som i museets selvbiografiske fremstilling.
Projektet gennemføres i samarbejde mellem Aarhus Universitet og Ny Carlsberg Glyptotek. Projektet er støttet af Ny Carlsbergfondet
Katrine Bruun Jørgensen: Skønhed og følelse – middelalderisme i dansk billedkunst 1885-1937.
Katrine Bruun Jørgensens ph.d.-projekt har titlen ”Skønhed og følelse – middelalderisme i dansk billedkunst 1885-1937”. Projektet tager udgangspunkt i, at der i perioden 1885-1937 opstod en interesse for middelalderens folkeviser, historiske begivenheder og æstetik blandt danske billedkunstnere. Selv om flere af kunstnerne havde en stemme inden for samtidens debatter og var med til at etablere kunstnersammenslutningen Den Frie, er flere af de relevante kunstnere blevet henvist til en position som outsidere i dansk kunsthistorie. Med afsæt i en forståelse af ”middelalderisme”, undersøger projektet skildringer af følelser og dyrkelse af skønhedsidealer i de middelalderinspirerede værker.
Katrine Bruun Jørgensen er indskrevet ved Aarhus Universitets Institut for Kommunikation og Kultur med professor Ane Hejlskov Larsen som vejleder og professor Lis Møller som bivejleder.
Tilde Mønsted Klein: ”Hans Smidth og realisme, naturalisme og impressionisme før og efter 1900”.
Påbegyndt 2021. Projekt i samarbejde med Museum Salling og Ny Carlsbergfondet.
Christiane Særkjær: ”Kunst, dialog og eksperiment: brugerdeltagelse som social katalysator for museumskommunikation”.
Afsluttet 2020. Projekt under Vores museum og i samarbejde med Randers Kunstmuseum. Læs og se mere om projektet på Vores museums hjemmeside
Mia Falch Yates: "Ældre kunst og nutidige brugere: nye metoder til formidling af Skovgaard-familiens kunst og samtid".
Afsluttet 2020. Projekt under Vores museum og i samarbejde med Skovgaard Museet. Link til afhandlingen
Theis Vallø Madsen: "Ants in the Archive; Cataloguing Mogens Otto Nielsen's Mail Art Archive".
Afsluttet i 2015. Projektet blev udført i samarbejde med KUNSTEN. Museet for moderne kunst i Aalborg. Læs mere om projektet og find dets udgivne artikler på Fåborg Museums hjemmeside via dette link
Sally Thorhauge: "Interface learning: New goals for museum and upper secondary school collaboration".
Afsluttet i 2014. Projektet blev udført i samarbejde Danmarks Industrimuseum, Horsens Gymnasium og Slots- og Kulturstyrelsen. Link til afhandlingen
Ingrid Vatne: "Dramatiseret museumsformidling. En undersøgelse af deltagelsesaspektet i formidling på frilandsmuseer og historiske centre".
Afsluttet i 2013. Projekt blev udført i samarbejde med Den Gamle By. Link til afhandlingen
Line Hjorth Christensen: "Plakatbevægelsen - en britisk designfront i mellemkrigsårene".
Afsluttet i 2006. Køb bogen der er udkommet på baggrund af afhandlingen her
Vores Museum (2016-2021)
Nationalt forsknings- og udviklingsprojekt om innovativ og digital museumsformidling.
Deltagere fra Aarhus Universitet: Ane Hejlskov Larsen, Mia Falch Yates, Christiane Særkjær og Lise Skytte Jakobsen.
Forskningsprojektet Vores Museum samlede i perioden 2016-2021 forskere fra fem universiteter og otte museer. Her var Center for Museologis medlemmer med til at undersøge museernes oplevelses- og oplysningsdimensioner både historisk og aktuelt for at belyse, hvordan formidlingsformer har ændret sig, og fortsat kan ændre sig, for at styrke medborgerskabet for flere brugere.
I projektet blev der uddannet 11 nye ph.d’er til museumsfeltet.
Læs mere om Vores Museum her
Det Strategiske Museum
Det Strategiske Museum var et tværvidenskabeligt projektsamarbejde mellem Center for Virksomhedskommunikation og Center for Museologi ved Aarhus Universitet.
Formålet var at undersøge danske museers strategiske kommunikation med særligt fokus på tre centrale områder: Kommunikation, Ledelse og Økonomi. Det omhandlede bl.a. emner som positionering, sponsering, intern kommunikation og ledelse.
Projektet skabte et grundigt kendskab til, hvordan museer agerer i et komplekst samfund, og hvordan deres fremtidige muligheder er for at arbejde strategisk medkommunikation med alle grupper af interessenter, internt som eksternt.
Projektet var støttet af Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation (FKK) i perioden 01.07 2009 - 30.06 2012.
Publikationer fra projektet: